Asumisturvallisuus

Yleistä

Ilkivallan ja murtojen määrän ollessa valitettavasti jatkuvasti kasvussa, on asukkaiden tärkeää seurata taloyhtiönsä tapahtumia. Havaittaessa yhtiön alueella tai tiloissa normaalista poikkeavaa toimintaa, kannattaakin aina selvittää, mikä tai kuka häiriötä aiheuttaa.

Omasta turvallisuudesta huolehtiminen on tärkeintä: porraskäytäviin tai muihin tiloihin ei saa laskea tuntemattomia, mahdollisia häiriön aiheuttajia kannata ryhtyä itse ottamaan kiinni, vaan paikalle on kutsuttava poliisi:  Yleinen hätänumero 112

Omaa murtosuojausta  voit parantaa mm. ulko-oven turvalukituksella – jota ei kuitenkaan tule käyttää kuin poistuttaessa huoneistosta. Turva-avaimen varakappaleen voit toimittaa huoltoyhtiölle (isännöitsijä suosittelee lukkomallia, joka voidaan liittää normaaliin huoneiston avaimeesi).

Yhtiössä asuminen poikkeaa kuitenkin melkoisesti omakotitaloasumisesta, ja usein naapureista kuuluva ääni onkin tahattomasti aiheutettua, normaalista elämisestä ja liikehdinnästä kuuluvaa ääntä.

Palovaroittimet

Palovaroitin on ehdottomasti hintansa arvoinen – pakollinen – hankinta; palovaroitin on lain mukaan oltava jokaista alkavaa 60 asm2 kohti, mutta koskaanhan varoittimia ei ole liikaa. Palovaroitin haistaa savun ja antaa aikaa pelastautua. PALOVAROITIN VOI PELASTAA HENKESI: Koko perheen kesken on hyvä käydä läpi, miten tulee toimia, kun varoitin hälyttää. Puulämmityksiä käytettäessä suositeltava on myös erillinen häkävaroitin.

Kivitalossakin palaa
Huonekalut ja verhot syttyvät yhtä herkästi sekä puu- että kivitaloissa. Tämän takia palovaroitin on ehdottoman tarpeellinen riippumatta talon rakennusmateriaalista.

Varo savua
Savu on tulipalon varmin merkki ja samalla suurin vaaratekijä: tainnuttava, jopa tappava savu täyttää huonetilan minuuteissa ilman ennakkovaroitusta. Savuun ei myöskään välttämättä herää.

Toimiva paikka palovaroittimelle on katto
Palovaroitin on hyvä asentaa makuuhuoneen/vuoteen läheisyyteen, jotta sen ääneen herää todennäköisemmin. Asenna varoitin kattoon vähintään 50 cm päähän seinistä ja mieluiten tilan korkeimpaan kohtaan. Turhien hälytysten välttämiseksi varoitinta ei kannata sijoittaa keittiöön tai muihin tiloihin, joissa työskentelystä voi syntyä käryä (mm. uuni, leivänpaahdin, hiustenkuivaaja)

Sijoita palovaroittimesi viisaasti
Palovaroitin pelastaa ihmishenkiä etenkin öisin, viisainta olisikin varustaa kaikki makuuhuoneet varoittimin. Asunnon jokaisessa kerroksessa tulisi myös olla omansa. Suuressa asunnossa paras ratkaisu ovat sarjaan kytkettävät palovaroittimet: yhden tunnistaessa savun hälyttävät ne kaikki samaan aikaan, mutta hiljenevät vasta, kun alkuperäisen hälytyksen antanut varoitin on löydetty.

Palovaroitin on ehdoton hankinta myös mökille, veneeseen ja asuntovaunuun. Varoittimia saa myös matkaversioina, jolloin se suojaa sinua silloinkin, kun paloturvallisuustaso ei ehkä ole suomalaisen veroinen.

Palovaroitin on halpa henkivartija
Noudata palovaroittimen pakkauksessa olevia käyttö-, asennus- ja huolto-ohjeita. Varoittimen voi kiinnittää kattoon ruuveilla tai jopa kaksipuolisella teipillä.

Testaa varoittimen toiminta
Palovaroittimen toiminnan tarkastaminen säännöllisesti on tärkeää. Testaus tapahtuu varoittimen nappia painamalla. Pariston ollessa loppumaisillaan varoitin ilmoittaa siitä toistuvalla, lyhyellä piippauksella, ja tällöin paristo tulee vaihtaa välittömästi uuteen.

Väärän hälytyksen sattuessa (esim. ruoankäry) älä ensimmäiseksi poista paristoa, vaan tuuleta tilaa, kunnes varoitin lakkaa hälyttämästä.

Valitse luetteloitu palovaroitin
Luetteloidussa palovaroittimessa on merkintä SM tai SPEK ja numerosarja. Palovaroittimia myyvät mm tavaratalot, marketit, rauta- ja sähkötarvikeliikkeet. Lisätietoja saat pelastusviranomaisilta.

Hädän sattuessa

Yleinen hätänumero on 112, josta voit soittaa paikalle paloauton, sairaankuljetuksen tai poliisin.

Vesi-, viemäri-, lämmitys- ja sähkölaitevioista ilmoitetaan huoltoyhtiölle, jonka puhelinnumero löytyy porraskäytävien ilmoitustauluilta.